Brainstormen met geeltjes, velen van ons zijn ermee opgegroeid maar ik durf te zeggen dat het geen effectieve manier van brainstormen is. Ik leg je graag uit waarom geeltjes hiervoor niet de beste keuze zijn.
Eén ding is zeker. Een geeltjessessie is bijzonder nuttig bijvoorbeeld voor het maken van planning, structureren van ongestructureerde ideeën, maar niet om tot creatieve, vernieuwende ideeën te komen. De doelstelling van brainstormen is te komen tot verfrissende en vernieuwende ideeën. Onderstaande vier punten geven aan waarom het niet verstandig is en geven je direct inzicht hoe je wel effectief kunt brainstormen.
1. Divergeren, divergeren, divergeren
Tijdens een creatief proces probeer je te divergeren. Oftewel voortborduren op bedachte zaken en zodoende steeds verder uit te waaieren. Wanneer je voldoende gedivergeerd hebt, kun je gaan convergeren. Dit is het samenvoegen, verbanden leggen en structureren van alle ideeën. Door te vroeg te convergeren ontstaan (te) weinig vernieuwende ideeën. Een geeltjessessie is een combinatie van divergeren en convergeren. Al tijdens het creatieve proces worden geeltje geclassificeerd en gegroepeerd. Het staat hierdoor echt creatief denken in de weg.
Een goede creatieve sessie focust alleen op het divergeren of bevat slechts op het einde een onderdeel waar geconvergeerd wordt.
2. Je moet er eerst een nachtje over slapen
Ergens een nachtje over slapen werkt echt. ‘s Nachts worden in je hoofd alle indrukken van de dag verwerkt en krijgen ze een plaatsje. Zo komt het geregeld voor dat ik de dag na een creatieve sessie inzichten krijg die ik de dag ervoor niet had.
In een geeltjes sessie wordt er door de convergentie direct een samenvatting gemaakt en worden conclusies getrokken. Er is grote kans dat je na een nachtje slapen tot andere conclusies komt als je alle informatie verwerkt hebt. De eerste stap van het verwerken vind dus ‘s nachts plaats na een sessie. Dan leg je verbindingen. Het beste moment om de resultaten van een sessie te verwerken is dus de ochtend na de sessie, niet tijdens de sessie.
Bron: Academy of Minds
3. Geeltjes zijn te klein
Als je een idee beschrijft heb je daar meer dan 3 woorden voor nodig. Daarnaast ben je pas echt effectief als je ook tekent. De reden hierachter is de verdeling van functies in je hersenen. Grofweg kun je zeggen dat logica, spraak, taal, rekenen etc. in de linkerzijde van de hersenen zitten. Rechts ligt de nadruk op beelden, intuïtie, gevoel, etc. Bij brainstormen wil je juist gebruik maken van beide hersenhelften omdat zaken als intuïtie en gevoel (je onderbewuste) daarbij erg nuttig zijn. Door te tekenen kun je je rechter hersenhelft activeren. Een geeltje heeft daar simpelweg te weinig ruimte voor. Dit betekent dat je achteraf de ideeën moet gaan interpreteren.
4. Structuur is overrated
Creatief denken gaat om het buiten de paden denken. Verbindingen in je hersenen die je vaak gebruikt groeien uit tot snelwegen die bijzonder efficiënt zijn. Wanneer je creatief wilt zijn wil je juist weg van deze snelwegen en gebruik maken van de smalle voetpaden of zelfs dwars door een groene weide. Het laatste wat je hierbij kunt gebruiken is structuur. In geeltjes sessies worden inhoud en structuur continu door elkaar gebruikt. Door in structuren te denken, brengt je jezelf weer op de snelwegen waar je juist vanaf wilde zijn. Deelnemers aan een creatieve sessie moeten een minimum aan structuur aangereikt krijgen.
Ik ben benieuwd welke redenen jij als lezer kan bedenken waarom geeltjes ook niet verstandig zijn om te gebruiken in brainstormsessies. Kom maar op!
Natuurlijk gaat het niet alleen om geeltjes, maar ook om roodjes, groentjes, blauwtjes, oranjetjes en nog veel meer.